duminică, 31 iulie 2016

Drumul București-Thassos [iulie 2016]

Panorama plaja Aliki Thassos
Vara aceasta am ajuns pentru prima data pe insula Thassos, destinatie aleasa de majoritatea romanilor care merg vara in Grecia, asta si datorita apropierii de tara noastra.

Drumul cel mai scurt pana in Thassos (prin Makaza)
Am ales cea mai scurta varianta catre Thassos, si anume prin punctul de trecere de la Makaza, dar cu o mica ocolire (aprox. 20Km) prin Nova Zagora pentru a evita Stara Zagora, zona despre care citisem numai de rau.

Asadar, singura deosebire fata de traseul standard pe care vi-l da Google Maps este ca din Nova Zagora intrati pe autostrada Sofia – Burgas, pe directia Sofia, pe care mergeti 40 de km si iesiti de pe autostrada atunci cand drumul se intersecteaza din nou cu E85/5, spre Dimitrovgrad-Haskovo-Kardzali.

Daca ramaneti fara GPS urmati traseul dupa localitati:
BUCURESTI > GIURGIU [taxa pod] > RUSE [vinieta] > BYALA > VELIKO TARNOVO > GURKOVO > NOVA ZAGORA > DIMITROVGRAD > HASKOVO > KARDZALI [OMV] > MAKAZA [granita] > KOMOTINI > KERAMOTI [feribot]

Taxe si alte cheltuieli pe drum
La Giurgiu trebuie sa achitati taxa de pod - 13 lei.
Vinieta pentru Bulgaria se poate achizitiona imediat dupa ce treceti granita la bulgari, fiind mai multe ghisee amenajate in acest sens. Se poate plati in lei - 45 lei. Atentie! Pentru a fi valabila aceasta trebuie lipita pe parbriz in partea dreapta-jos.
Pentru autostrada veti mai avea de achitat o taxa de 2.70 euro.

Va recomand sa alimentati in Kardzali. Exista un OMV la iesirea din localitate, imposibil de ratat, iar preturile sunt mult mai mici decat in Grecia.
Pe insula Thassos benzina costa undeva intre 1.54-1.80 euro.

La Makaza am avut insa parte de o coloana imensa de masini, am asteptat mai mult de o ora ca sa trecem, dar am auzit si de cazuri fericite cand a durat doar 20-30 de minute. Este de asteptat sa se aglomereze in sezon deoarece au doar doua puncte de control, asa ca pregatiti-va sa pierdeti ceva timp aici.

Feribotul se ia din Keramoti, iar taxa este este de 20 euro/autoturism + 3.50 euro/persoana.

Ca impresie generala drumul pana in Thassos pe aceasta ruta este foarte bun si deloc dificil. Tot drumul pana la pensiune a durat vreo 10 ore cu tot cu pauze si ora pierduta la Makaza. Eu merg si destul de legal, asa ca probabil poate fi parcurs si mai rapid daca sunteti genul care va asumati riscul unei amenzi de viteza.

Drum bun si vacanta placuta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu