miercuri, 24 august 2016

Traseul către Cascada Valea Spumoasă, Bușteni

Ce-ar fi dacă în loc să alegi traseul Bușteni-Urlătoarea ai merge pe unul la fel de ușor și care duce către o cascadă și mai frumoasă?! Ei bine acest loc există, iar partea frumoasă este că nu multă lume știe de el, acesta fiind și motivul pentru care și-a păstrat sălbăticia și frumusețea.

Este vorba de Valea Spumoasă, cascadă aflată la capătul unuia dintre cele mai accesibile trasee din Bușteni, deși nemarcat. Nu vă faceți griji însă, traseul are același punct de plecare ca și cel către Cascada Urlătoarea, respectiv Hotel Silva sau telecabina din Bușteni (885 m altitudine).

Telecabina Busteni
punct plecare - Telecabina Busteni

traseu catre Valea Spumoasa

De aici urmați traseul Cerc roșu (Cascada Urlătoarea)/Triunghi albastru (Jepii mici) până când acestea se despart, aici faceți dreapta. După aproximativ 20 de minute ajungeți la o stație de epurare a apei, unde traseul Triunghi albastru o ia la stânga, aici faceți dreapta pe drumul forestier, pe langa gard.

Urmează un urcuș de apoximativ 20 de minute până la un refugiu al Salvamont Bușteni (1141 m altitudine), în spatele acestuia se află Cascada Valea Spumoasă (1147 m altitudine). A fost prima dată când am ajuns aici și am fost impresionat, chiar este mult mai frumoasă decât Cascada Urlătoarea.

Cascada Valea Spumoasă Bușteni
Cascada Valea Spumoasă

cadere apa Valea Spumoasa

Apa izvorăște de la doar câțiva metri deasupra stancilor, iar apa plată este de o calitate foarte bună. Aici se află și o stație de epurare Borsec, acesta fiind unul dintre motivele pentru care traseul nu este încă omologat.

Imagine Valea Spumoasa

Despre omologarea/marcarea traseului către Valea Spumoasă se discută încă de prin 2011, iar până astăzi nu a intrat in circuitul turistic. Uitându-mă însă la ce se întâmplă pe traseul către Urlătoarea parcă nu îmi pare rău. Poate că e mai frumos să rămână așa, un traseu mai puțin cunoscut dar mai liniștit și mai curat, fără gunoaie și miros de mici, fără semințe și bere vândută chiar lângă cascadă.

Cascada Valea Spumoasă în întregime
Cascada Valea Spumoasă

Un comentariu: